Kotimaisen musiikin puolella
Radio on yksi kotimaisen musiikin keskeisimmistä jakelukanavista. Suomalaiset radioalan toimijat kirjoittivat lokakuussa, että radiota on voitava kuunnella autoissa tulevaisuudessakin.
Tätä näkemystä tuki myös Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen kirjoituksessaan Teostoryssä: ”On tärkeää, että radion kuuntelu säilyy osana autoilukokemusta. Tämä on keskeistä paitsi suomalaisen media-alan elinvoimaisuuden myös suomalaisen musiikin kannalta”.
Jos radiot jäisivät autoista pois, tilalle tulisi todennäköisesti nettikuuntelu. Kuten me musiikintekijät tiedämme, nettikuuntelusta kertyvät tulot eivät ole kovin kummoiset. Jos tulot eivät houkuttele, ala ei houkuttele nuoria musiikintekijöitä, ja kotimaisen musiikin elinvoimaisuus rapistuu. Musiikkitilan valtaa vähitellen ulkomainen tarjonta kotimaisen musiikin jäädessä kuriositeetiksi.
Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee sähköisen palvelulain uudistusta. Me Musiikintekijät tuemme radioalan toimijoiden viestiä: laissa tulisi määrätä digiradiovastaanottimen lisäksi myös ULA-radiovastaanotin pakolliseksi varusteeksi Suomessa myytäviin uusiin autoihin.
Ympäri käydään ja yhteen tullaan. Nimittäin vuonna 1961 yhdistyksemme tuki uuden tekijänoikeuslain jälkeistä Rooman sopimusta. Sen tarkoituksena oli kaikkien sopimusmaiden äänitteiden yhdenvertainen kohtelu.
Yleisradio ja Mainos-TV lobbasivat vahvasti vastaan, koska sopimus lopettaisi heiltä ulkomaisten äänitteiden ilmaisen käytön esiintyvien taiteilijoiden ja äänitteen tuottajan osalta. Lobbaustaistelu jatkui pitkään, ja lopulta vasta vuonna 1983 Rooman sopimus ratifioitiin Suomessa.
Miksi tämä esiintyviin taiteilijoihin ja äänitetuottajiin liittyvä asia oli niin tärkeä meidän yhdistyksellemme? Siksipä tietenkin, että jos ulkomaisten äänitteiden esittäminen tulisi halvemmaksi kuin kotimaisten, suomalaisen musiikin kilpailuasema olisi ratkaisevasti huonompi kuin ulkomaisten. Annoimme siis tuossa taistelussa tulitukea Muusikkojen liitolle ja äänitteiden tuottajien yhdistykselle (nykyinen Musiikkituottajat IFPI ry).
Nyt annamme tulitukea Yleisradiolle, RadioMedialle ja Medialiitolle. Jos Suomessa ei lainsäädännöllisesti turvata radioiden asemaa autoissa, musiikin jakelu ja valinta saattaa luisua kansainvälisten alustajättien käsiin. Olisi hyvin todennäköistä, että yllä esittämäni dystopia toteutuisi.
Toivottavasti pikkuruisen Suomen lainsäädäntö ei taivu budjetiltaan moninkertaisten alustajättien lobbausten vaatimuksiin. Kyllä meidän tulee nyt mahdollisimman laajalti vetää yhtä köyttä kotimaisen sisällön ja siihen liittyvän talouden ja päätäntävallan puolesta.
Aku Toivonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Musiikintekijät